Domů | Předchozí projekty | 2014/2015 | Můj stát

Můj stát

STÁTNÍ SYMBOLY PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL U PŘÍLEŽITOSTI OSLAV STÁTNÍHO SVÁTKU 28. ZÁŘÍ 2014 A 28. ZÁŘÍ 2015

Pod záštitou paní Ivany Zemanové, manželky prezidenta republiky, a Jeho Eminence Dominika kardinála Duky OP, arcibiskupa pražského, metropolity a primase českého.

Cílem letošního projektu bude seznámit žáky prvního stupně základních škol se státními symboly České republiky. Na konkrétních příkladech a historických situacích jim ukázat, jak jsou spojeny s hodnotami, jako jsou svoboda a demokracie. Přivést účastníky projektu k odpovědi na otázku, proč mohou být hrdí na naši zemi.

V minulých letech jsme hledali odpovědi na otázky, co je česká státnost, kdo ji reprezentuje a co ji symbolizuje. Používali jsme k tomu různá média a kladli důraz na moderní neotřelý přístup k věci. Vidíme však, že se situace spolu s úpadkem politické kultury v naší zemi a s poklesem důvěry občanů ve státní instituce zhoršuje. Problémem už není, že by se odpovědi na otázku Co je česká státnost? hledaly těžce. Stále více občanů naší země by nenapadlo si tuto otázku vůbec položit. Stát je vnímán jako cizí a mnohdy nepřátelská entita. Tradice a instituce pozbývají vážnosti, symboly jsou s nezájmem přehlíženy.

Chceme přispět ke změně. Česká republika nemůže dobře fungovat ani v základních věcech, pokud si občané stát nevezmou za svůj. Dodržovat zákony, platit daně či dbát na kvalitní práci úřadů je třeba nejen ze strachu z možného postihu, ale zejména proto, že jde o naši vlastní zemi, kterou známe a na niž můžeme být hrdí. Její charakter je dán společně sdílenými hodnotami, historickými zkušenostmi i osudy konkrétních lidí, kteří jí něco přinesli či obětovali.

Proto jsme se rozhodli, že se v novém projektu „vrátíme na začátek“ a zaměříme se na skupinu, jejíž postoj k hodnotám, na nichž je moderní český stát založen, bude určující pro charakter naší země v příštích desetiletích.

 

Novinky

Putování za památnými místy Čech

23. 3. 2023
Již v dubnu se můžete těšit na další díl z edice MŮJ STÁT. Tentokrát jsme se vypravili poznávat památná místa Čech a našimi průvodci jsou ...
[[více]

Oslavy Dne české státnosti na Budči

7. 10. 2022
Svatováclavské slavnosti, které od roku 2005 pořádá obec Zákolany ve spolupráci se Sládečkovým muzeem v Kladně, Základní a Mateřskou školo...
[[více]

Křest Knihy o Budči 28. září 2028 v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči

18. 9. 2022
Obecně prospěšná společnost Dny české státnosti se významně podílela na vzniku nové publikace Kniha o Budči. Setkání s autory a slavnostní...
[[více]
více novinek RSS

Partneři

Středočeský kraj Státní fond kultury Universum ČRo Národní muzeum