Domů | Předchozí projekty | 2017 | Putování za národními patrony a světci

Putování za národními patrony a světci

Komiks pro děti

Úvodem do celého tématu je fiktivní příběh, který tvoří most mezi současností a minulostí. V něm se dvě dětské postavy (Tomáš a Eliška) setkávají s českým lvem, který se jim stává průvodcem a během putování jim představuje jednotlivé historické postavy. Děti navštíví místa spjatá s hlavními hrdiny a seznámí se tak zároveň s významnými architektonickými památkami a památnými místy naší země (Budeč, Velehrad, Sázavský klášter, Anežský klášter atd.)         

 

 

 

 

 5 kapitol / světců

Každému světci bude věnována jedna kapitola, v jejímž úvodu budou představeny základní informace o životě a působení konkrétní historické osobnosti. Děti tak budou obeznámeny s dobou a místem, v němž světci působili a jejich ukotvením v historickém kontextu. Seznámí se s pojmy knížectví, stát, Svatá říše římská apod. Kladen bude důraz na vývoj státní správy a na význam českého knížectví a později království v evropském prostoru.

Následovat bude vyobrazení a popis atributů světce. Na základě dobových vyobrazení bude sestaven jejich portrét, postava a typické znaky. Většinou se jedná o součásti oděvu, zbroje, ale i atributy spojené s profesí či řemesly, které se vztahují ke kultu jednotlivých patronů.

Knihu oživí zajímavosti ze života světců. Děti se například dozví, že svatý Prokop byl ženatý, že se sv. Václav učil na Budči, co lidé dříve jedli, jak se oblékali, ale i jaké současné vědecké metody nám dnes umožňují proniknout do světa raného středověku.

Stručné, heslovité informace ze širších souvislostí pak vysvětlí dětem termíny, s nimiž se setkávají při návštěvách hradů, kostelů a klášterů, kterým však často nerozumí ani jejich rodiče. Bude se jednat například o slova jako je monstrance, relikvie, mitra, ornát, ale i světec, anděl či biskup.

Autoři

Výtvarné řešení:                   Mgr. Milan Starý 
Texty:                                      ak. mal. Martin Velíšek, PhD.
Odborná spolupráce:           PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.                           
Editor:                                    PhDr. Lucie Wittlichová
Vydavatel:                             Dny české státnosti, o.p.s.
                                                Universum a.s.

Novinky

Putování za památnými místy Čech

23. 3. 2023
Již v dubnu se můžete těšit na další díl z edice MŮJ STÁT. Tentokrát jsme se vypravili poznávat památná místa Čech a našimi průvodci jsou ...
[[více]

Oslavy Dne české státnosti na Budči

7. 10. 2022
Svatováclavské slavnosti, které od roku 2005 pořádá obec Zákolany ve spolupráci se Sládečkovým muzeem v Kladně, Základní a Mateřskou školo...
[[více]

Křest Knihy o Budči 28. září 2028 v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči

18. 9. 2022
Obecně prospěšná společnost Dny české státnosti se významně podílela na vzniku nové publikace Kniha o Budči. Setkání s autory a slavnostní...
[[více]
více novinek RSS

Partneři

Středočeský kraj Státní fond kultury Universum ČRo Národní muzeum