Domů | Předchozí projekty | 2011 | Mediální ohlasy | Slavnostní den

Slavnostní den

Články o slavnostním dnu

Slavnostní den

Sváteční den představí postavy z bankovek

27.9.2011    Mladá fronta DNES       

Radka Římanová       

Co má společného svátek svatého Václava a české bankovky? Osmadvacáté září není jen oslavou patrona českých zemí, ale i české státnosti. A s tou jsou spjaty postavy, které denně vídáme na bankovkách. Proto organizátoři oslav připomenou kromě památky svatého Václava osobnosti českých dějin zdobící české oběživo. Ve středu se s nimi budou moci návštěvníci na různých místech Česka blíže seznámit. V rámci doprovodného programu projektu Česká měna se veřejnosti zítra výjimečně a zdarma v Palackého ulici v Praze otevře například byt českého historika Františka Palackého, kterého vídáme na tisícikoruně.

Pětitisícovka s T. G. Masarykem peněženkami tak často neprochází. Nicméně na prvního prezidenta budou moci zájemci zavzpomínat na Masarykově nádraží při návštěvě jeho salonního vozu, kterým cestovali prezidenti od dob první republiky až do roku 1967. K vidění bude také Masarykův nádražní salonek.

Osobnosti z bankovek bude možné lépe poznat i v jiných městech. Den otevřených dveří bude zítra v Muzeu Boženy Němcové (pětistovka) v České Skalici. Zdarma bude pro veřejnost i návštěva muzea Jana Amose Komenského (dvoustovka) v Uherském Brodě.

Všichni velikáni z bankovek se večer sejdou na Nové scéně pražského Národního divadla ve hře Česká měna - monetární blues, kterou speciálně pro tento účel připravilo brněnské HaDivadlo.

Při příležitosti státního svátku vychází rovněž kniha Česká měna, panteon českých bankovek 1993-2011, která mimo jiné vysvětluje, proč se nám v peněžence na bankovkách sešly zrovna tyto osobnosti. Hlavním bodem svatováclavských oslav však bude i letos Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.

Jejím vrcholem bude slavnostní mše, kterou bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Letošní novinkou doprovodného programu bude vlak Jana Pavla II. Přibližuje život a působení nedávno blahoslaveného předchůdce papeže Benedikta XVI. a ve Staré Boleslavi bude možné si jej prohlédnout.

Dnes v devatenáct hodin se uskuteční společná modlitba za národ, která má symbolicky propojit místa vztahující se k životu svatého Václava. V tuto chvíli také vyrazí z Arcibiskupského paláce v Praze do Staré Boleslavi limuzína s ostatky patrona českých zemí.

Jako každoročně se budou konat i svatováclavské slavnosti v hradišti Budeč u Zákolan. Program ocení hlavně rodiny s dětmi.

Ve středu večer také v katedrále svatého Víta na Pražském hradě slavnostně vyvrcholí mezinárodní festival duchovního umění.

Den české státnosti 28. září 2011

27.9.2011    webreporter.cz       

Kateřina Riethofová       

Ve středu 28. září si připomeneme Den české státnosti. Při této příležitosti připravila obecně prospěšná společnost Dny české státnosti řadu aktivit, mezi nimi: křest knihy Česká měna vydané u této příležitosti a představení HaDivadla na Nové scéně Národního divadla. Mediálním partnerem oslav je Český rozhlas.

Kniha Česká měna, Pantheon českých bankovek 1993 - 2011 představuje postavy z českých bankovek a různé pohledy na české státní, národní a kulturní tradice. Cílem je zábavným a živým způsobem veřejnosti připomenout, proč se na bankovkách jednotlivé osobnosti vyskytují. Publikace současně přináší informace o přípravě a vzniku celé série a několik zamyšlení o tom, co jsou to peníze. Záštitu nad vydáním knihy převzali Jiří Besser, ministr kultury ČR, a Miroslav Singer, guvernér České národní banky. Autory jednotlivých kapitol jsou Dominik Duka, Josef Koutecký, Martin Palouš, Jiří Rak, Pavlína Rychterová, Tomáš Sedláček, Jan Sokol, Leopold Surga, Jaroslav Šebek, Viktor Šlajchrt a Erik Tabery. Texty, které jsou v českém a anglickém jazyce, doplnil ilustracemi autor grafiky českých bankovek Oldřich Kulhánek.Vyvrcholením oslav 28. září bude divadelní představení Česká měna - monetární blues na Nové scéně Národního divadla. Představení připravil tým brněnského HaDivadla, scénář je dílem režiséra Mariána Amslera a dramatičky Anny Saavedry. V minimalistickém scénickém tvaru zazní myšlenky a úvahy historických osobností, které dobře známe z vyobrazení na českých bankovkách. Historické osobnosti budou představeny netradičně, bez historizujících kostýmů a zatěžujících biografických odkazů. Elita našeho národa (Tomáš Garrigue Masaryk, Karel IV., František Palacký, Přemysl Otakar I., Jan Amos Komenský, Božena Němcová, Emma Destinová a sv. Anežka Česká) se sejdou v magickém abstraktním prostoru, aby společně prožili jeden den, ve kterém se zároveň zrcadlí celé minulé století. Hru uvede 28. 9. od 21 hodin i ČT 2 .Doprovodné programy Společnosti Dny české státnosti, o.p.s. připravila spolu s dalšími institucemi dny otevřených dveří věnovaných postavám z českých bankovek. Výjimečně a pro veřejnost zdarma budou 28. září otevřeny: Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra, Masarykův salonní vůz a salonek (Masarykovo nádraží Praha), Muzeum Boženy Němcové v České Skalici a Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě.

Novinky

Putování za památnými místy Čech

23. 3. 2023
Již v dubnu se můžete těšit na další díl z edice MŮJ STÁT. Tentokrát jsme se vypravili poznávat památná místa Čech a našimi průvodci jsou ...
[[více]

Oslavy Dne české státnosti na Budči

7. 10. 2022
Svatováclavské slavnosti, které od roku 2005 pořádá obec Zákolany ve spolupráci se Sládečkovým muzeem v Kladně, Základní a Mateřskou školo...
[[více]

Křest Knihy o Budči 28. září 2028 v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči

18. 9. 2022
Obecně prospěšná společnost Dny české státnosti se významně podílela na vzniku nové publikace Kniha o Budči. Setkání s autory a slavnostní...
[[více]
více novinek RSS

Partneři

Středočeský kraj Státní fond kultury Universum ČRo Národní muzeum