Domů | Předchozí projekty | 2011 | Mediální ohlasy | Křest knihy

Křest knihy

Články o křtu knihy Česká měna
Křest knihy

Peníze - učebnice české historie

4.10.2011    Týdeník Rozhlas    

Součástí oslav Dne české státnosti se minulý týden stala prezentace nové knihy Česká měna. Křest této publikace ve foyeru historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě byl významnou společenskou událostí, jež vyvrcholila předáním ceny Společnosti Dne české státnosti grafikovi Oldřichu Kulhánkovi, tvůrci série našich bankovek. Všem osobnostem, jež jsou na nich vyobrazeny, jsou v knize věnovány esejistické kapitoly z pera Jana Sokola, Dominika Duky, Josefa Kouteckého, Tomáše Sedláčka a dalších autorů. Cílem tvůrců bylo poukázat na to, že peníze nejsou jen symboly finančními, ale také společensko-historickými. „Účast na tomto projektu vyplývá z postavení Českého rozhlasu jako kulturotvorné, hodnototvorné instituce,“ zdůvodnil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan mediální partnerství, jež už tradičně spojuje veřejnoprávní rozhlas s oslavami státního svátku 28.září. Vloni se podobné záštity dostalo obnovené premiéře filmu Svatý Václav s doprovodem Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

V budově ČRo bude pokřtěna kniha Česká měna

26.9.2011    zpravy.rozhlas.cz   

Jan Herget    

Ve foyer Českého rozhlasu bude dnes slavnostně pokřtěna kniha Česká měna.  Jejím obsahem je zamyšlení nad uměleckým provedením i osobnostmi našich bankovek.

Kniha představuje naše současné bankovky a také autora jejich umělecké podoby, malíře a grafika, Oldřicha Kulhánka. Každá z bankovek má v knize svého patrona, který přispěl svým zamyšlením nad osobností na bankovce zobrazené. Jsou mezi nimi například filosof Jan Sokol, Arcibiskup Dominik Duka nebo ekonom Tomáš Sedláček. Jeho bankovkou je dvousetkorunová bankovka s portrétem Jana Amose Komenského. „Jan Amos Komenský patří podle mě k nejvýraznějším osobnostem, mezinárodně uznávaným, co se týče intelektu, filozofie a koneckonců i způsoby výchovy a religiozitu v Evropě,“ uvedl ekonom. „Právě proto je dobře, že skončil na bankovce. A jsem hrdý, že jsem byl požádán právě já, ačkoli tady máme na Komenského řadu odborníků, z titulu ekonomie se zamyslet nad jeho přínosem pro tuto republiku,“ dodal. Autor českých bankovek Oldřich Kulhánek bude dnes od 10 hodin hostem Dopoledního Radiožurnálu. V Praze začíná výstava poštovních známek Oldřicha Kulhánka.

V České rozhlase byla pokřtěna kniha Česká měna

26.9.2011    zpravy.rozhlas.cz   

Eva  Rajlichová       

Kniha Česká měna dnes byla slavnostně pokřtěna ve foyer historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Čeští historici, ekonomové nebo  třeba  arcibiskup v ní popisovali osm významných postav české historie.

Z našich peněženek zmizeli Přemyslovci. Na dvacetikoruně jsme mohli ještě nedávno vídat Přemysla Otakara I. a na padesátikoruně až do konce letošního března Anežku Českou. Přestože už nejsou v platnosti, ani oni nechybí v knize Česká měna. Autorem českých bankovek je Oldřich Kulhánek. Při navrhování si musel několikrát vystačit téměř jen s vlastní fantazií: „U Přemysla Otakara I. nebo Karla IV. jsou zachovány kosterní pozůstatky, ale u Anežky České neexistuje žádný kosterní pozůstatek. Já jsem tyhle záležitosti diskutoval velice pečlivě s panem profesorem Vlčkem.“ Kniha s podtitulem Pantheon českých bankovek 1993-2011 se snaží osoby zachycené na české měně přiblížit také mladší generaci. O jednom z nejpopulárnějších českých panovníků Karlu IV. psal Viktor Šlajchrt. Na své eseji pracoval asi dva měsíce: „Dneska je asi takový rozpor mezi praktickou politikou a ekonomikou na jedné straně a mezi humanitními vědami, uměním, vzdělanci, intelektuály na straně druhé. To Karel IV. v sobě velice šikovně spojoval. “Besserovi chybí Jan ŽižkaNa současných českých bankovkách postrádá jeden z patronů knihy ministr kultury Jiří Besser Jana Žižku: „Byla taková modrá pětadvacetikoruna, kde byl Jan Žižka a mně se ta bankovka jako klukovi strašně moc líbila a do smrti si ji budu pamatovat. “V knize nechybí ani text o muži, jehož podoba na papírových bankovkách zachycená není, ale který je přesto jedním z důležitých symbolů českého státu. „A to je svatý Václav, protože ten je pouze na minci. Právě pomník svatého Václava na Václavském náměstí symbolizuje spíš národní symbol této tradice než ten duchovní. Nakonec v klíčových okamžicích moderních dějin to byl pomník svatého Václava, kde se vše odehrávalo, “myslí si autor eseje historik Jaroslav Šebek. Česká měna se bude hrát v divadleČeská měna se předvede na divadelních prknech Nové scény pražského Národního divadla. Inscenace má šest částí a základním inspiračním zdrojem pro dramatičku Annu Saavedru byla Smetanova symfonie Má vlast. Zazní v ní  i původní dobové texty. „Takovým výtvarným prvkem v inscenaci jsou videoprojekce, které jsou komponované nejenom z obrázků současných bankovek, nejen z grafik pana Kulhánka, ale objevují se tam projekce z různých starších bankovek, takže se tam připomene celá historie českých peněz, před současnou podobou,“ říká režisér brněnského HaDivadla Marián Amsler.

U příležitosti Dne české státnosti vychází kniha o osobnostech na českých bankovkách z názvem Česká měna

27.9.2011    ČRo - regina.cz   

Anna Königsmarková       

Zítra, tedy ve středu 28. září, si připomeneme Den české státnosti. Při této příležitosti připravila obecně prospěšná společnost Dny české státnosti vydání knihy s názvem Česká měna.

Čtenářům představuje jednotlivé postavy, které jsou na bankovkách  zobrazené, a také různé pohledy na české národní tradice. Snad denně všichni držíme v ruce nějaké papírové bankovky. Platíme jimi v restauracích nebo je vyměňujeme v bankách. Málokdy se však zamyslíme nad osobami, které jsou na nich zobrazené. Právě takové myšlenky v nás má probudit publikace Česká měna."Nevěnujeme se bankovkám z hlediska ekonomického, ale z hlediska jejich obsahu. Když si prohlédnete osm postav, začínají Přemyslem Otakarem I. a končí Tomášem Garriguem Masarykem, vidíte, že to jsou celé české dějiny. Takže těch zamyšlení může být celá řada. V podstatě je to naše česká státnost," říká Lucie Wittlichová ze společnosti Dny české státnosti.Jednotlivé postavy přibližuje například arcibiskup Dominik Duka, ekonom Tomáš Sedláček, novinář Erik Tabery nebo historička Pavlína Rychterová. Filosof Jan Sokol se v úvodu zabývá tím, co jsou vlastně peníze. Publikaci svými kresbami doplňuje grafický autor českých bankovek Oldřich Kulhánek. Jejich tvorba byla pro umělce velkou výzvou."Pro mě to byla prestižní úloha, protože bankovka - to není jenom obrázek. Bankovka původně musí splňovat náležitosti peněžního dokumentu, takže zadání je, řekl bych, tak vymezené, že prostor pro výtvarnou invenci, je tam minimalizovaný. Ovšem právě to byla pro mě výzva, abych do toho šel a i z toho omezení udělal něco, co je snad i na koukání." S jakou kresbou měl autor největší potíže?"To byla skutečně svatá Anežka, protože po této osobě neexistuje žádný kosterní pozůstatek. Jinak po ostatních osobnostech vždy bylo cosi zachováno, i u těch nejstarších jako je Přemysl Otakar I. nebo Karel IV. jsou kosterní pozůstatky," říká Oldřich Kulhánek.Vzhledem k tomu, že kniha vychází k příležitosti Dne české státnosti, nechybí uvnitř ani esej historika Jaroslava Šebka o odkazu sv. Václava.

Novinky

Putování za památnými místy Čech

23. 3. 2023
Již v dubnu se můžete těšit na další díl z edice MŮJ STÁT. Tentokrát jsme se vypravili poznávat památná místa Čech a našimi průvodci jsou ...
[[více]

Oslavy Dne české státnosti na Budči

7. 10. 2022
Svatováclavské slavnosti, které od roku 2005 pořádá obec Zákolany ve spolupráci se Sládečkovým muzeem v Kladně, Základní a Mateřskou školo...
[[více]

Křest Knihy o Budči 28. září 2028 v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči

18. 9. 2022
Obecně prospěšná společnost Dny české státnosti se významně podílela na vzniku nové publikace Kniha o Budči. Setkání s autory a slavnostní...
[[více]
více novinek RSS

Partneři

Středočeský kraj Státní fond kultury Universum ČRo Národní muzeum