Domů | Předchozí projekty | 2011 | Doprovodné akce | Postavu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka připomeneme ve spolupráci s Českými drahami

Postavu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka připomeneme ve spolupráci s Českými drahami

Jedním z doprovodných programů u příležitosti Dne české státnosti 28. září 2011 bude prohlídka Masarykova salonního vozu a salonku na Masarykově nádraží…
Postavu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka připomeneme ve spolupráci s Českými drahami

Od 9 do 16 hodin budou mít obyvatelé a návštěvníci Prahy, zvláště pak zájemci o historii železnic a technické památky, ojedinělou příležitost navštívit tzv. Masarykův salonek a prohlédnout si Masarykův salonní vůz.

Masarykův salonní vůz

 Masarykův reprezentativní salonek

Masarykův salonní vůz byl uveden do provozu 7. března 1930, v den prezidentova jubilea. Jeho vybavení včetně uspořádání vnitřního interiéru bylo ukázkou technické vyspělosti tehdejší doby. Železniční vagon po T.G.Masarykovi užívali i další prezidenti - za války zůstal uchráněn pro potřeby Emila Háchy, protektorátního prezidenta, v květnu 1945 jím přijel Edvard Beneš po návratu z anglického exilu. Jako prezidentský se používal do roku 1967.

Poté se měl stát sbírkovým předmětem Národního technického muzea na Letné, ale politická situace po roce 1968 tento záměr překazila. Vagon se však podařilo zachránit českovelenickým železničářům, kteří ho vystavili jako technickou památku v areálu místních opraven. Jako památka na prvního československého prezidenta měl několikrát namále. Například bylo uvažováno o tom, že bude sloužit jako jakýsi pojízdný kulturní vůz. Od roku 1991 byl postupně kompletně restaurován a v současné době je deponován v Železničním muzeu v Lužné u Rakovníka.

S ohledem na jeho význam jej není možné běžně navštívit. Salonní vůz se dnes používá ke zvláštním a mimořádným příležitostem. V posledních letech jej bylo možné spatřit například při Masarykově výročí, jednou při cestě z Prahy do Žatce se zastávkou ve Stochově, den nato odcestoval na Moravu, kde byl součástí zvláštního vlaku do Masarykova rodiště Hodonína. Významnou cestou byl rok 1999, kdy vůz doprovázel vánoční strom, který věnovala Česká republika Vatikánu.

Vzhledem k významu této památky a omezenému prostoru není vnitřek vozu přístupný veřejnosti. U vozu bude však přistavena plošina a lidé tak budou moci nahlédnou dovnitř skrze okna.

Dvorní salon na Masarykově nádraží

Masarykův salonek

Dvorní salon na Masarykově nádraží byl postaven v letech 1873 - 1874. Stěny pokrývaly dovezené tapety z Paříže, zdobené stylizovaným českým lvem a belgická zrcadla benátského typu, jež se do dnešní doby nedochovaly. Částečně zachovaný, zlatem dekorovaný trámový strop a vyřezávaný krb, lustry a kliky, zárubně dveří a židle z přelomu 19. a 20. století jsou původní.

K významným uměleckým dílům patří busta stavitele železnic Jana Pernera, dílo Antonína Lhotáka a protější stranu Štursova podobizna prezidenta T.G. Masaryka.

Počátkem 60. let 20. století byl salonek rekonstruován v "budovatelském duchu". Až do roku 2008 byl pak veřejnosti nepřístupný. V současné době má nově zrekonstruovaný Masarykův salonek kapacitu cca 25 osob. Konají se zde výstavy, prezentace, přednášky a společenské akce.

Novinky

Putování za památnými místy Čech

23. 3. 2023
Již v dubnu se můžete těšit na další díl z edice MŮJ STÁT. Tentokrát jsme se vypravili poznávat památná místa Čech a našimi průvodci jsou ...
[[více]

Oslavy Dne české státnosti na Budči

7. 10. 2022
Svatováclavské slavnosti, které od roku 2005 pořádá obec Zákolany ve spolupráci se Sládečkovým muzeem v Kladně, Základní a Mateřskou školo...
[[více]

Křest Knihy o Budči 28. září 2028 v rotundě sv. Petra a Pavla na Budči

18. 9. 2022
Obecně prospěšná společnost Dny české státnosti se významně podílela na vzniku nové publikace Kniha o Budči. Setkání s autory a slavnostní...
[[více]
více novinek RSS

Partneři

Středočeský kraj Státní fond kultury Universum ČRo Národní muzeum