5. října 1842 – První várka plzeňského ležáku
A i v relativitě takovýchto měřítek bylo plzeňské „pivo“ v dřívějších dobách známo svojí nekvalitou. V roce 1838 nechali dokonce plzeňští radní vylít 36 sudů pro jeho „neschopnost požití a zdraví škodlivosti“. Tato neblahá skutečnost přiměla město k výstavbě nového pivovaru, který byl slavnostně otevřen v roce 1842 pod názvem „Měšťanský pivovar Plzeň“. Stavitel Martin Stelzer doporučil plzeňským bavorského sládka Josefa Grolla, odborníka na pivo tzv. bavorského typu. První námluvy však skončily neúspěšně. Groll měl příliš vysoké finanční nároky. Nakonec však měšťané sáhli hlouběji do kapsy a Grolla přesvědčili. První várku Groll uvařil dne 5. října 1842. Traduje se, že pod neopakovatelnou chuť plzeňského piva se podepsala vlastně náhoda, nebo spíše nechtěná chyba v technologickém postupu. Groll totiž vařil podkvašené bavorské pivo, tak jak byl léta zvyklý, a patrně by se mu podařilo například v Pasově, či Řezně uvařit standardní kvalitní bavorské pivo, sice chutné, ale takové, které by do dějin nevstoupilo. Potíž spočívala v tom, že zkušený sládek nepočítal se specifiky českých surovin a prostředí. Měkká plzeňská voda, specifický žatecký chmel (tzv. žatecký poloraný červeňák) a světlejší slad, to vše vedlo ke vzniku piva zcela originálního, jasné a zlatavé barvy. První várka byla naražena 11. listopadu, a ač nedopadla úplně dle očekávání, sklidila v hostincích „U bílé růže“ a „U zlatého orla“ na plzeňském náměstí veliký úspěch. Rozvoj dopravních sítí a industrializace v průběhu 19. století výrazně napomohly k šíření plzeňského „vynálezu“. V roce 1853 se točilo již v 35 hostincích v Praze a o tři roky později bylo k dostání i ve Vídni. Obchodní úspěch pak vedl k vytvoření ochranné známky „Pilsner Bier“, později „Prazdroj – Urquell“ (dnes Pilsner Urquell) – piva, které zná celý svět. Piva, na jehož počátku stála drobná „technologická chyba“. Chyba, díky níž vděčí plzeňské pivo za svojí originalitu, kvitovanou již v roce 1842, kdy se poprvé dostalo na stůl plzeňským žíznivcům.
"Ode dne, kdy byla v Měšťanském pivovaru v Plzni uvařena první várka světlého ležáku, 5. října 1842, hledali naši předchůdci to správné označení pro tento mimořádný, ohromující výrobek, jenž překoná svými vlastnostmi vše dosud vytvořené ve světovém pivovarnictví...Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatová jeho barva a sněhobílá pěna, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“
Vojtěch Kessler